Powiększ fontfont bazowy
Przejdź do treści

PODPROGRAM 2019 – efekty

16 października 2020 • Przemysław Tomasik

Miejsko – Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Lipsku z terenu województwa mazowieckiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Radomiu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie styczeń 2020 – wrzesień 2020.

Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

• warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, sok jabłkowy klarowany);
• skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
• mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
• mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
• cukier (cukier biały),
• tłuszcze (olej rzepakowy),
• dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

Pomoc żywnościowa trafiła do 480 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa mazowieckiego.

Wydaliśmy osobom potrzebującym:

• 24,26837 ton żywności;
• 2400 paczek żywnościowych;
• 0 posiłków;

W ramach Podprogramu 2019 dla 8 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:

• Ekonomiczne – 1 spotkanie dla  8 uczestników,
• Żywieniowo – dietetyczne 1 spotkanie dla 8 uczestników,
• Kulinarne – 1 spotkanie dla 8 uczestników,
• Niemarnowanie żywności – 1 spotkanie dla 8 uczestników.

Kategorie: Pomoc żywnościowa
Skip to content